Możliwości i warunki prowadzenia sprzedaży bezpośredniej, oraz działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej
Sprzedaż bezpośrednia warunki szczegółowe:
Na jakim obszarze można zbywać produkty w ramach sprzedaży bezpośredniej?
- Na obszarze województwa, w którym prowadzone jest gospodarstwo
- Na obszarze sąsiadujących województw
W jakich miejscach można zbywać produkty w ramach sprzedaży bezpośredniej?
- Na terenie danego gospodarstwa
- Do zakładów (sklepów) prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego
- Na targowiskach
- Ze specjalistycznych środków transportu
Szczegółowe wymagania dla poszczególnych rodzajów żywności zbywanej w ramach sprzedaży bezpośredniej
Mleko surowe i śmietana surowa (Mleko które nie zostało podgrzane do temperatury powyżej 40°C)
Maksymalny limit sprzedaży:
- 1.000 l/tydzień mleko
- 500 l/tydzień śmietana
Temperatura podczas transportu i sprzedaży nie może przekraczać 6°C
Ponadto muszą być spełnione wymagania dotyczące:
- zdrowia zwierząt od których pozyskuje się mleko
- higieny doju
- parametrów mleka w zakresie liczby bakterii i komórek somatycznych
- Mleko i śmietanę sprzedawane na targowisku przechowuje się w zamkniętych pojemnikach i sprzedaje do opakowań własnych konsumentów.
Jaja
Limit sprzedaży wynosi od 350 do 2450 sztuk jaj tygodniowo
Jaja muszą być czyste, suche, bez obcych zapachów, zabezpieczone przed wstrząsami i słońcem
Mięso drobiowe
Jeżeli roczna produkcja w gospodarstwie nie przekracza:
2.500 sztuk indyków lub gęsi 10.000 sztuk pozostałego drobiu możliwy jest ubój drobiu w gospodarstwie przy zachowaniu dobrostanu i wymogów związanych ze zdrowiem ptaków
Mięso drobiowe
Maksymalna wielkość sprzedaży:
- 50 szt./tydzień tuszek indyków lub gęsi
- 200 szt./tydzień tuszek pozostałego drobiu
Temperatura tuszek podczas transportu i sprzedaży nie może przekraczać 4°C.
Mięso zajęczaków
możliwy ubój w gospodarstwie przy zachowaniu dobrostanu i przepisów dot. zdrowia zwierząt
Maksymalna wielkość sprzedaży:
100 sztuk tuszek zajęczaków tygodniowo
Temperatura tuszek podczas transportu i sprzedaży nie może przekraczać 4°C
Produkty pszczele nieprzetworzone
- Miód
- Pyłek
- Pierzga
- Mleczko
Nie określono szczegółowych wymagań dla produktów pszczelich nieprzetworzonych, niemniej jednak przy ich przechowywaniu i sprzedaży należy zachować zasady dobrej praktyki pasieczne
Produkty rybołówstwa
Sprzedaż żywych ryb lub schłodzonych,
Uśmiercanie, wykrwawianie, odgławianie, usuwanie płetw i patroszenie. uprawnieni do rybactwa
Temperatura ryb podczas transportu i sprzedaży nie może przekraczać 2°C (z wyłączeniem żywych ryb)
Znakowanie produktów pochodzenia zwierzęcego zbywanych w ramach sprzedaży bezpośredniej
Na opakowaniach zbiorczych lub transportowych produktów, poza terenem gospodarstwa prowadzącego sprzedaż bezpośrednią (sklep, targowisko), umieścić należy:
- Imię i nazwisko albo nazwę producenta
- Adres miejsca prowadzenia działalności
Dni targowe to:
Środa od 9.00 do 17.00
Sobota od 9.00 do 13.00
W sprawie rezerwacji straganów proszę dzwonić pod numer - 59 821 50 40
Za wynajęcie straganu obowiązuje opłata targowa od 5 do 25 zł