Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies klikając przycisk Ustawienia. Aby dowiedzieć się więcej zachęcamy do zapoznania się z Polityką Cookies oraz Polityką Prywatności.
Ustawienia

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz zmienić ustawienia cookies lub zaakceptować je wszystkie. W dowolnym momencie możesz dokonać zmiany swoich ustawień.

Niezbędne pliki cookies służą do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej i umożliwiają Ci komfortowe korzystanie z oferowanych przez nas usług.

Pliki cookies odpowiadają na podejmowane przez Ciebie działania w celu m.in. dostosowania Twoich ustawień preferencji prywatności, logowania czy wypełniania formularzy. Dzięki plikom cookies strona, z której korzystasz, może działać bez zakłóceń.

 

Zapoznaj się z POLITYKĄ PRYWATNOŚCI I PLIKÓW COOKIES.

Więcej

Tego typu pliki cookies umożliwiają stronie internetowej zapamiętanie wprowadzonych przez Ciebie ustawień oraz personalizację określonych funkcjonalności czy prezentowanych treści.

Dzięki tym plikom cookies możemy zapewnić Ci większy komfort korzystania z funkcjonalności naszej strony poprzez dopasowanie jej do Twoich indywidualnych preferencji. Wyrażenie zgody na funkcjonalne i personalizacyjne pliki cookies gwarantuje dostępność większej ilości funkcji na stronie.

Więcej

Analityczne pliki cookies pomagają nam rozwijać się i dostosowywać do Twoich potrzeb.

Cookies analityczne pozwalają na uzyskanie informacji w zakresie wykorzystywania witryny internetowej, miejsca oraz częstotliwości, z jaką odwiedzane są nasze serwisy www. Dane pozwalają nam na ocenę naszych serwisów internetowych pod względem ich popularności wśród użytkowników. Zgromadzone informacje są przetwarzane w formie zanonimizowanej. Wyrażenie zgody na analityczne pliki cookies gwarantuje dostępność wszystkich funkcjonalności.

Więcej

Dzięki reklamowym plikom cookies prezentujemy Ci najciekawsze informacje i aktualności na stronach naszych partnerów.

Promocyjne pliki cookies służą do prezentowania Ci naszych komunikatów na podstawie analizy Twoich upodobań oraz Twoich zwyczajów dotyczących przeglądanej witryny internetowej. Treści promocyjne mogą pojawić się na stronach podmiotów trzecich lub firm będących naszymi partnerami oraz innych dostawców usług. Firmy te działają w charakterze pośredników prezentujących nasze treści w postaci wiadomości, ofert, komunikatów mediów społecznościowych.

Więcej
Czwartek, 25 kwietnia 2024
Imieniny: Marek, Jarosław, Wasyl
deszcz
12°C
Powróć do: DLA MIESZKAŃCÓW

Targowisko - sprzedaż bezpośrednia

Możliwości i warunki prowadzenia sprzedaży bezpośredniej, oraz działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej
 

Sprzedaż bezpośrednia warunki szczegółowe:

Na jakim obszarze można zbywać produkty w ramach sprzedaży bezpośredniej?

  • Na obszarze województwa, w którym prowadzone jest gospodarstwo
  • Na obszarze sąsiadujących województw

W jakich miejscach można zbywać produkty w ramach sprzedaży bezpośredniej?

  • Na terenie danego gospodarstwa
  • Do zakładów (sklepów) prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego
  • Na targowiskach
  • Ze specjalistycznych środków transportu

Szczegółowe wymagania dla poszczególnych rodzajów żywności zbywanej w ramach sprzedaży bezpośredniej

Mleko surowe i śmietana surowa (Mleko które nie zostało podgrzane do temperatury powyżej 40°C)

Maksymalny limit sprzedaży:

  • 1.000 l/tydzień mleko
  • 500 l/tydzień śmietana

Temperatura podczas transportu i sprzedaży nie może przekraczać 6°C

Ponadto muszą być spełnione wymagania dotyczące:

  • zdrowia zwierząt od których pozyskuje się mleko
  • higieny doju
  • parametrów mleka w zakresie liczby bakterii i komórek somatycznych
  • Mleko i śmietanę sprzedawane na targowisku przechowuje się w zamkniętych pojemnikach i sprzedaje do opakowań własnych konsumentów.
Jaja
Limit sprzedaży wynosi od 350 do 2450 sztuk jaj tygodniowo


Jaja muszą być czyste, suche, bez obcych zapachów, zabezpieczone przed wstrząsami i słońcem

Mięso drobiowe 
Jeżeli roczna produkcja w gospodarstwie nie przekracza:
2.500 sztuk indyków lub gęsi 10.000 sztuk pozostałego drobiu możliwy jest ubój drobiu w gospodarstwie przy zachowaniu dobrostanu i wymogów związanych ze zdrowiem ptaków
 
Mięso drobiowe
Maksymalna wielkość sprzedaży:
  • 50 szt./tydzień tuszek indyków lub gęsi
  • 200 szt./tydzień tuszek pozostałego drobiu

Temperatura tuszek podczas transportu i sprzedaży nie może przekraczać 4°C.

Mięso zajęczaków 
możliwy ubój w gospodarstwie przy zachowaniu dobrostanu i przepisów dot. zdrowia zwierząt

Maksymalna wielkość sprzedaży:
100 sztuk tuszek zajęczaków tygodniowo
Temperatura tuszek podczas transportu i sprzedaży nie może przekraczać 4°C
 
Produkty pszczele nieprzetworzone
  • Miód
  • Pyłek
  • Pierzga
  • Mleczko

Nie określono szczegółowych wymagań dla produktów pszczelich nieprzetworzonych, niemniej jednak przy ich przechowywaniu i sprzedaży należy zachować zasady dobrej praktyki pasieczne

Produkty rybołówstwa

Sprzedaż żywych ryb lub schłodzonych,
Uśmiercanie, wykrwawianie, odgławianie, usuwanie płetw i patroszenie. uprawnieni do rybactwa
Temperatura ryb podczas transportu i sprzedaży nie może przekraczać 2°C (z wyłączeniem żywych ryb)

Znakowanie produktów pochodzenia zwierzęcego zbywanych w ramach sprzedaży bezpośredniej

Na opakowaniach zbiorczych lub transportowych produktów, poza terenem gospodarstwa prowadzącego sprzedaż bezpośrednią (sklep, targowisko), umieścić należy:

  • Imię i nazwisko albo nazwę producenta
  • Adres miejsca prowadzenia działalności

Dni targowe to:
Środa od 9.00 do 17.00
Sobota od 9.00 do 13.00

W sprawie rezerwacji straganów proszę dzwonić pod numer - 59 821 50 40

Za wynajęcie straganu obowiązuje opłata targowa od 5 do 25 zł

DO GÓRY
Dziękujemy, teraz zawsze będziesz na bieżąco!
Przeglądasz tę stronę w trybie offline.
Przeglądasz tę stronę w trybie online.